Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, αυτό του ζεύγους Δημήτρη και Χριστίνας Παντελεημονίτη, «εγκαινιάστηκε» πριν από μία εβδομάδα ως χώρος επισκέψιμος κυρίως για μαθητές της Λέσβου, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Με μέριμνα του Ναού των Ταξιαρχών Ασωμάτου, πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου, η παρουσίαση του ελαιοτριβείου, η ξενάγηση στο οποίο θα μπορεί να συνδυάζεται με επίσκεψη και στα δύο μουσεία της εκκλησίας του Ασωμάτου ή περίπατο στο ίδιο το χωριό και τα γύρω μονοπάτια.
Το παραδοσιακό ελαιοτριβείο που από το περασμένο Σάββατο βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, ανήκει στο ζεύγος Δημήτρη και Χριστίνας Παντελεημονίτη, ιδιοκτητών της επιχείρησης «Τα Μυλέλια».
Οι ίδιοι το αγόρασαν πριν από 17 χρόνια από παλαιοπωλείο της Χίου. «Πρόκειται για ένα πολύ παλιό ελαιοτριβείο, ηλικίας 80 ετών, που βρισκόταν σε ένα πολύ παλιό ψηλό σπίτι στην Παρπαριά της Χίου και στη συνέχεια κατέληξε σε παλαιοπωλείο. Θα το έστελναν στην Τουρκία και θεωρήσαμε ότι αυτό θα ήταν πολύ κρίμα. Έτσι αποφασίσαμε να το αγοράσουμε», λέει στο «View» η Χριστίνα Παντελεημονίτη. «Μέχρι τώρα το είχαμε στα “Μυλέλια”, όπου έρχονταν παιδιά από διάφορα σχολεία κι έφτιαχναν το δικό τους λάδι και τώρα αποφασίσαμε να το δώσουμε στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν εκεί τα παιδιά. Είναι σημαντικό ότι δουλεύει μια χαρά. Αποτελείται από τις πέτρες που αλέθουν τις ελιές, τη βίδα που βάζουν τα τσουπιά που στραγγίζουν το λάδι, κάποια δοχεία που γίνεται ο διαχωρισμός, ένα μεγάλο παλιό φίλτρο, είχε κι ένα μαγκάλι κι εμείς το συμπληρώσαμε, με μια μεγάλη ανοξείδωτη λεκάνη με βρύση, για να πλένονται οι ελιές».
Τα εγκαίνια του ελαιοτριβείου
Τα εγκαίνια του ελαιοτριβείου, πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, κ. Ιάκωβος, ενώ παρόντες ήταν τόσο ο Δημήτρης και η Χριστίνα Παντελεημονίτη, όσο κι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ασωμάτου, Στρατής Ψώμος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θράσος Καλογρίδης, ο ιερέας του Ασωμάτου, Χρήστος Καραφασούλης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Τσολερίδου, και πολύς κόσμος από την περιοχή και όχι μόνο.
Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν πώς λειτουργεί το ελαιοτριβείο, ενώ αμέσως μετά τα εγκαίνια ακολούθησε επίδειξη όλης της διαδικασίας αλέσματος της ελιάς και της παραγωγής του λαδιού, ψήθηκε ζυμωτό ψωμί και όλοι γεύτηκαν την παραδοσιακή «καπεράδα» - ψωμί με λάδι και ρίγανη.
Στο τέλος της εκδήλωσης, το ζεύγος Παντελεημονίτη πραγματοποίησε εκδήλωση για τους καλεσμένους στο καφενείο των Αγίων Αναργύρων.
«Το ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ όλο αυτό», λέει η κ. Παντελεημονίτη. «Όπως έχουμε πει και με την εκκλησία του Ασωμάτου, ο χώρος θα δέχεται επισκέπτες, που θα βιώνουν τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού, ώστε να μάθουν και οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι τους παλιούς τρόπους παραγωγής και τις απλές αλλά θαυμαστές γεύσεις, με παράλληλους στόχους την επαφή των παιδιών με τη φύση και το “ζωντάνεμα” της ευρύτερης περιοχής του Ασωμάτου.
Αυτό που έχουμε στο νου μας, είναι να συνδυάζεται η επίσκεψη στο ελαιοτριβείο με ξενάγηση στο Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο της εκκλησίας του Ασωμάτου, περιήγηση στα καλντερίμια του χωριού και περιπατητική διαδρομή στην πατωτή που ενώνει τον Ασώματο με τους Άγιους Ανάργυρους, η οποία έχει και πολλά ενδιαφέροντα βότανα και άλλα φυτά, που μπορεί να δει κανείς.
Η διαδρομή αυτή είναι κατηφορική, περίπου δύο χιλιομέτρων, και τελειώνει στους Αγίους Ανάργυρους, όπου οι συμμετέχοντες θα βλέπουν και τη λειτουργία του ελαιοτριβείου ή θα μπορούν να χαλαρώσουν στο τοπικό καφενείο».
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη περιήγηση, μπορούν να επικοινωνούν όλο το επόμενο διάστημα μέχρι και το Μάιο, 10 ημέρες πριν την εκδρομή, με τον ιερέα Χρήστο Καραφασούλη, στα τηλέφωνα 22520 22504 και 6930-696036. Το κόστος για κάθε σχολείο ανέρχεται στα 50 ευρώ, για την αγορά των ελιών.
Πηγή: VIEW