Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έκλεισαν δρόμους, αλλά και τα σχολεία τους χτες, γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί της Λέσβου, διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο υποβιβασμού των σχολείων του νησιού. Εκτός από τις κινητοποιήσεις που έγιναν στη Μυτιλήνη, δυναμικά έδωσαν το παρών χτες το πρωί και οι γονείς και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκήπου, που από νωρίς το πρωί έκλεισαν το δρόμο του χωριού τους μπροστά από το Σχολείο τους, κρατώντας πανό και ζητώντας να μην υποβαθμιστεί ο σημαντικός αυτός πόλος ζωής της περιοχής τους.
«Κάτω τα χέρια απ’ τα σχολειά μας», φώναζαν συνεχώς οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκήπου χτες το πρωί, όταν το «Ε» βρέθηκε στο χωριό τους για να καταγράψει τις κινητοποιήσεις τους. Ο δρόμος στη διασταύρωση της Ευρειακής, κλειστός, το ίδιο και λίγο πριν το Δημοτικό Σχολείο του Παλαιοκήπου, όπως έφτανε κανείς από το Πέραμα.
«Δε θέλουμε να κλείσει το Σχολείο μας, είναι το δεύτερο σπίτι μας», μας είπε ο μαθητής Παναγιώτης Κατζουρίδης.
«Χάνεται το ολοήμερο και θα ερημώσει η περιοχή», προσέθεσε ο συμμαθητής του Παναγιώτης Δούκας. «Το Σχολείο μας, με τις φωνές του, ζωντανεύει το χωριό μας και είναι κάτι που έχτισαν οι παππούδες μας.»
Τα σχολεία υπό κατάληψη
«Έχουμε σήμερα κατάληψη και στα δύο Σχολεία, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο», μας εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, Ερμολία Σέντα.
Σύμφωνα με την ίδια, αλλά και με την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Αικατερίνη Στρατάκη, συνολικά 28 σχολεία σε όλο το νησί κινδυνεύουν με υποβάθμιση και τα 13 από αυτά τελούσαν χτες υπό κατάληψη, μετά και από όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη, με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού.
Παλαιόκηπος, Στύψη, Πέραμα, Μεγαλοχώρι, Μόρια, Μήθυμνα, Θερμή, Δάφια, Σκαλοχώρι, Μανταμάδος, Φίλια και Άντισσα είναι τα χωριά όπου οι μαθητές δεν πήγαν στις τάξεις τους χτες.
«Στόχος του Υπουργείου είναι να καταργήσει όλα τα περιφερειακά δημοτικά σχολεία και να δημιουργήσει μεγάλα και πολυδύναμα, κάτι που δε θέλουμε, αφού θα σημαίνει και υποβάθμιση των χωριών μας», προσθέτει η κ. Σέντα.
Τι λέει η Περιφερειακή
Από πλευράς της, πάντως, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Μαρία Παπαδανιήλ, δήλωσε χτες στο «Ε»:
«Δέχθηκα τους γονείς και το πρωί και συζητήσαμε το θέμα. Σε κάποια πράγματα έχουν δίκιο κι εγώ από πλευράς μου θα μεταβιβάσω και τις απόψεις μου στο Υπουργείο, και από εκεί και πέρα αυτό θα αποφασίσει. Νομίζω πάντως ότι οι προτάσεις μας έχουν να κάνουν περισσότερο με το θέμα των οργανικών θέσεων και όχι τόσο με τα ίδια τα σχολεία, αφού χρειάζεται καλύτερη διαχείριση του προσωπικού.»
Σημειώνεται ότι για χθες το απόγευμα είχε προγραμματισθεί κινητοποίηση στη Μυτιλήνη, μετά το κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου. Με ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ δήλωνε τη συμμετοχή και της Ένωσης στο συλλαλητήριο.