Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα κριτήρια με τα οποία εντάχθηκε το νησί της Λέσβου στο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στη ζωή των κατοίκων του νησιού, αμφισβητεί με μια σειρά ερωτημάτων που θέτει δύο μήνες μετά την τελετή ένταξης, ο διευθυντής του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος για την Έκθεση της Βρίσας, Γεώργιος Θεοδώρου, προκαλώντας μέσω της σχετικής επιστολής του προς το δήμαρχο Λέσβου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τις έντονες αντιδράσεις, τόσο του ίδιου του κ. Βουνάτσου, όσο και του αντιδημάρχου Γιάννη Τσακίρη, που τονίζουν ότι σχετικά θέματα έχουν απαντηθεί επανειλημμένως, από τους ίδιους, αλλά και από τους εμπειρογνώμονες της UNESCO.
Η σχετική επιστολή του κ. Θεοδώρου έφτασε στο «Ε» μέσω του Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου.
Σε αυτήν, ο διευθυντής του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα που θα έχουν οι πράξεις και οι αποφάσεις του Δήμου Λέσβου που αφορούν στο Γεωπάρκο της Λέσβου, διαψεύδοντας ταυτόχρονα όποια δημοσιεύματα τον ήθελαν να συμφωνεί με τη συγκεκριμένη ένταξη.
Οι ενστάσεις
Ο κ. Θεοδώρου αμφισβητεί ουσιαστικά τη διαδικασία με την οποία έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου νησιού και όχι κάποιας άλλης περιοχής της χώρας για ένταξη στο Δίκτυο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει συγκριτική μελέτη και συνεπώς η επιλογή της Λέσβου από έναν παγκόσμιο οργανισμό είναι πέρα για πέρα αυθαίρετη».
Θέτει επίσης μια σειρά από ερωτήματα ως προς τους περιορισμούς που μπορεί να προκύψουν μέσα από την ένταξη του νησιού στο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO και οι οποίοι ενδέχεται, κατά τον ίδιο, να αφορούν τα πεδία βολής, τα στρατόπεδα και τις άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τους χώρους ταφής απορριμμάτων, τις ξενοδοχειακές μονάδες, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, τη διοίκηση των αρχαιολογικών χώρων, τα λατομεία ή τα ορυχεία κ.ά., ερωτώντας παράλληλα «τι ποσοστό του πληθυσμού της Λέσβου θα ωφεληθεί από την απόφαση του Δήμου και τι ποσοστό θα ζημιωθεί και θα ζημιώνεται συνεχώς αφάνταστα».
«Είναι σαφές ότι αύξηση των ορίων του υπάρχοντος Γεωπάρκου μπορεί να είναι και χρήσιμη και θεμιτή», αναφέρει. «Ορισμός νέων περιοχών του νησιού ως τμήματα του Γεωπάρκου είναι και θα είναι ευπρόσδεκτος και από εμένα.
Ο ορισμός όμως ολόκληρου του νησιού ως γεωπάρκου είναι ατυχής και οι συνέπειες θα βαρύνουν τις επόμενες γενιές των πολιτών του νησιού.»
Αντιδράσεις Βουνάτσου και Τσακίρη
Η παραπάνω επιστολή, που φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα πάνω από δύο μήνες μετά την ένταξη της Λέσβου στο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, όσο και του αντιδημάρχου Γιάννη Τσακίρη.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσακίρης τόνισε στο «Ε» ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε ενημερωθεί για τις προτάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης του Γεωπάρκου ήδη κατά το διάστημα που με επιστολές του ζητούσε να μπει στην προγραμματική σύμβαση.
Χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη» την επιστολή, ο αντιδήμαρχος ανέφερε: «Τα όσα τίθενται ως ζητήματα είχαν εξηγηθεί και από τους απεσταλμένους εμπειρογνώμονες της UNESCO και από εμάς. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, εκτός από τα όσα ισχύουν από τη νομοθεσία κάθε κράτους, και όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν περιορισμοί, ας μας πει το πώς και το γιατί.»
Ο κ. Τσακίρης προσέθεσε τέλος ότι, παρ’ όλο που κατά τον ίδιο μια τέτοια επιστολή δεν αξίζει απάντησης αφού, όπως τονίζει, δεν εκφράζει απόψεις του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά του υπογράφοντα και μόνο, ο Δήμος Λέσβου πρόκειται να απαντήσει σύντομα με σχετικό κείμενο σε όλα τα σημεία της, όχι για κάποιον ουσιαστικό λόγο, αλλά απλά για να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες μπορούν να προκληθούν στους δημότες του νησιού.