Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Από χθες μέχρι και την Παρασκευή συνεχίζουν την αποχή απ’ τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι όλης της χώρας, που αντιδρούν στις μνημονιακές επιταγές και στο στρεβλό, όπως τον χαρακτηρίζουν, τρόπο για το «δήθεν» άνοιγμα του επαγγέλματος. «Εδώ και ενάμιση χρόνο βιώνουμε αλλεπάλληλα χτυπήματα, που δε μας επιτρέπουν τίποτε άλλο απ’ το να αντιδράσουμε δυναμικά», τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να συνεχιστούν και περαιτέρω οι κινητοποιήσεις.
Ο Δημήτρης Καλλίας συμμετείχε το Σάββατο στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, όπου και αποφασίστηκε κατ’ αρχάς παράταση της αποχής έως και τις 16 Νοεμβρίου. Ακόμη, το όργανο της Ολομέλειας αποφάσισε την υποβολή αιτήματος για άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του δικηγορικού σώματος και την επιχειρηματολογία του όσον αφορά «στη στοχοποίηση του κλάδου».
Επίσης το συντονιστικό όλων των δικηγορικών συλλόγων αποφάσισε να προβεί στην ανάληψη κάθε θεσμικά και νομοθετικά προβλεπόμενης ενέργειας κατά του προσφάτως ψηφισθέντος Μνημονίου ΙΙΙ, αμέσως μόλις εκδοθούν σχετικές εκτελεστές πράξεις που μπορούν να προσβληθούν ενώπιον των δικαστηρίων, ενώ αποφάσισε να προωθήσει κάθε διαδικασία για τη διεξαγωγή κοινού πανδικαστικού συνεδρίου.
Κινδυνεύουν οι σύλλογοι
Η επόμενη συνάντηση της Ολομέλειας έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, όπου όπως είπε ο κ. Καλλίας είναι πολύ πιθανόν να ληφθούν αποφάσεις για εκ νέου κινητοποιήσεις.
«Η αρχή έγινε με την επιβολή τού Φ.Π.Α. και ακολούθησαν μια σειρά από αποφάσεις, με τις οποίες μειώθηκε η δικαστική ύλη», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, εξηγώντας πως η συνέχεια στα αλλεπάλληλα χτυπήματα, όπως τα χαρακτήρισε, που δέχονται οι δικηγόροι, ήρθε με την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ και τώρα με τα συμβόλαια, όπου αυξάνεται το ποσό για το οποίο χρειάζεται παράσταση δικηγόρου σε αγοραπωλησίες άνω των 80.000 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι για τα δεδομένα της Λέσβου, θα παρίσταται δικηγόρος μόνο σε αγοραπωλησίες μεζονετών κι όχι σε συμβόλαια για κτήματα», ανέφερε ο κ. Καλλίας, προσθέτοντας ότι ήδη έχει μειωθεί σημαντικά το συγκεκριμένο αντικείμενο λόγω της κρίσης.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών είναι να μειωθούν σοβαρά τα ποσά της παρακράτησης απ’ τις αμοιβές παράστασης των δικηγόρων, που πηγαίνουν υπέρ των δικηγορικών συλλόγων, και έτσι να μπαίνει θέμα βιωσιμότητάς τους. Ή - όπως είπε ο κ. Καλλίας - «πώς θα κρατήσουμε τους υπαλλήλους, πώς θα λειτουργήσουμε υποστηρίζοντας τους συναδέλφους, αν δεν υπάρχουν έσοδα;».
Περί ελάχιστης αμοιβής
Το τελειωτικό όμως χτύπημα για τους δικηγόρους είναι η σχεδιαζόμενη, όπως επισημαίνουν, τροποποίηση του Κώδικα περί Δικηγόρων, με την οποία μεταξύ άλλων θα επέλθει και η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής.
«Αν συμβεί αυτό, τότε απ’ τους 45.000 δικηγόρους πανελλαδικά, δε θα μείνουν ούτε οι μισοί, ενώ πολλοί συνάδελφοι, ειδικά οι καινούργιοι, θα αναγκαστούν με μισθούς πείνας να αναζητούν δουλειά», εξήγησε ο κ. Καλλίας, δηλώνοντας στη συνέχεια: «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να δεχθούμε μια τέτοια εξέλιξη και θα αντιδράσουμε σθεναρά.»
Όπως καταλήγει η απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, «οι δικηγόροι της χώρας αρνούνται να συναινέσουν σε μέτρα “μνημονιακής” λογικής που πλήττουν κατά τρόπο βάναυσο το χώρο της Δικαιοσύνης και εν γένει το δικαιικό μας σύστημα, και δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να δεχτούν αμαχητί το στρεβλό τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτό στην Ελλάδα το δήθεν άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, στο βωμό της εξυπηρέτησης αδιέξοδων πολιτικών έξωθεν επιβαλλόμενων, που στοχοποιούν τον κλάδο, παραμερίζοντας κάθε έννοια λογικής, σύγχρονων κανόνων της αγοράς και κοινωνικής δικαιοσύνης».