Ξεκινούν από σήμερα, ενάντια στο άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων

Τριήμερη αποχή των Δικηγόρων

17/10/2012 - 14:13

Χωρίς να έχουν τελειώσει ακόμη οι κινητοποιήσεις απ’ τις δικαστικές ενώσεις, από σήμερα και μέχρι και την Παρασκευή θα είναι σε αποχή οι δικηγόροι όλης της χώρας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, χθες, το ζήτημα αιχμής είναι το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.

Χωρίς να έχουν τελειώσει ακόμη οι κινητοποιήσεις απ’ τις δικαστικές ενώσεις, από σήμερα και μέχρι και την Παρασκευή θα είναι σε αποχή οι δικηγόροι όλης της χώρας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, χθες, αναχωρώντας για την Αθήνα όπου και θα συμμετείχε το απόγευμα σε συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, το ζήτημα αιχμής είναι το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, στην οποία και αποφασίστηκε η παράταση της αποχής των δικηγόρων της χώρας από τα καθήκοντά τους για δύο ακόμη ημέρες, δηλαδή πέραν της 17ης Οκτωβρίου και για τις 18 και 19 του μήνα.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Καλλίας, στην έκτακτη συνεδρίαση των προέδρων χθες το απόγευμα επρόκειτο να εξεταστούν τέσσερα θέματα. Το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, τα φημολογούμενα φορολογικά μέτρα, η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), όπου υπάγονται και οι δικηγόροι, και τέλος το θέμα της κατάργησης ευθύνης Επικουρικού Κεφαλαίου.

Οι Δικηγόροι δηλώνουν πως αρνούνται να συναινέσουν «στη φημολογούμενη προώθηση ρυθμίσεων που πλήττουν - κατά τρόπο άδικο, κοινωνικά άνισο και ανάλγητο - τον κλάδο, ιδίως δε τους νέους συναδέλφους, που βιώνουν στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες της δυσμενούς συγκυρίας», αλλά και στην υιοθέτηση ρυθμίσεων «πλήρως ασύμβατων με το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, που φαλκιδεύουν τη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης και καταλύουν βασικές κατακτήσεις του δικαιικού μας συστήματος».

Δηλώνουν δε αποφασισμένοι, αντιλαμβανόμενοι την ιστορικότητα και την κρισιμότητα της συγκυρίας όσον αφορά στον κλάδο, να προασπίσουν αποτελεσματικά τα συμφέροντά τους.

Ελλείψεις υπαλλήλων
Σε ό,τι αφορά στα ειδικότερα θέματα που απασχολούν το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και κυρίως στο ζήτημα της υποστελέχωσης των δικαστηρίων από δικαστικούς υπαλλήλους, ακόμη, όπως επεσήμανε ο κ. Καλλίας, δεν έχει υπάρξει δυνατότητα συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κάτι που ενδεχομένως να καθυστερήσει εξ αιτίας και των προβλημάτων υγείας του υπουργού, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, προσφάτως για το ίδιο θέμα ενημέρωσε αρμοδίως το Υπουργείο ο πρόεδρος Εφετών Βορείου Αιγαίου, Φίλιππος Μανώλαρος, ενώ ανάλογες αναφορές έχουν κατατεθεί και απ’ το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey