Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ανοιχτά για το κοινό είναι, εδώ και λίγες ημέρες, δύο από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία της Μυτιλήνης. Το Γενί Τζαμί και το Τσαρσί Χαμάμ, χώροι που ανοίγουν εποχικά λόγω της έλλειψης συνήθως προσωπικού φύλαξης, θα υποδέχονται φέτος το καλοκαίρι τους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης.
Και στα δύο μνημεία, που βρίσκονται στον παλιό τουρκικό μαχαλά της Μυτιλήνης, έχουν γίνει διάφορες εργασίες καθαρισμού από τα χόρτα, ενώ ειδικά στο Γενί Τζαμί έχουν γίνει και ενέσεις κονιάματος στους τοίχους, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητά τους. Μπαίνοντας κανείς από την αυλόπορτα, μπορεί να βρει ανοιχτή και την κεντρική πύλη του τεμένους και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική και την αισθητική του, που το κατατάσσουν σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτίσματα της Μυτιλήνης, αντιπροσωπευτικό της εποχής του και της οθωμανικής τέχνης που αναπτύχθηκε στο νησί.
Το Τσαρσί Χαμάμ, ακριβώς απέναντι από το Γενί Τζαμί, πίσω από τον κεντρικό δρόμο της Ερμού, εικάζεται ότι μπορεί να κατασκευάστηκε και πριν από αυτό. Είναι ένας χώρος εντυπωσιακός, που τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει ορισμένες εικαστικές εκθέσεις, με αίθουσες που διαδέχονται η μια την άλλη, μεταφέροντας τους επισκέπτες εκεί όπου οι παλιοί χρήστες τού χαμάμ έμπαιναν πρώτα στο χλιαρό και μετά στο ζεστό νερό. Ανάμεσα στους λουτήρες βρίσκεται και ο χώρος περιποίησης, που εκτός άλλων περιελάμβανε και κουρείο, καθώς και χώρους υγιεινής.
… ανοιχτό και το Τσαρσί Χαμάμ φέτος το καλοκαίρι
Ωράριο λειτουργίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και πριν από δύο χρόνια, τα δύο μνημεία δε λειτουργούσαν για το κοινό, λόγω της συνεχούς έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Φέτος, ωστόσο, από προσωπικό που έχει προσληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Απασχόλησης, αλλά και με τη στήριξη του Δήμου Λέσβου, οι χώροι φυλάσσονται καθημερινά, εκτός Κυριακής και Δευτέρας, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, που είναι και το ωράριο που παραμένουν ανοιχτοί για το κοινό.
«Έχουμε καθαρίσει τα δύο μνημεία, όπως έχουμε κάνει και για όλα τα μνημεία της Λέσβου, προετοιμαζόμενοι για τους καλοκαιρινούς μήνες», δήλωσε η προϊσταμένη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου. «Στο πλαίσιο του συνεδρίου μας, αναμένουμε άλλωστε και πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό και θέλουμε να δείξουμε σε Έλληνες και ξένους συναδέλφους μας την κατάσταση των μνημείων του νησιού.»